Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική
ΤI EINAI
Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι ένα πανάρχαιο ισχυρό και θεραπευτικό παραδοσιακό σύστημα ιατρικής, που εφαρμόζεται με επιτυχία για πάνω από 3.000 χρόνια.
Το πρώτο ιατρικό κείμενο προέρχεται από την Εσωτερική Παθολογία του Κίτρινου Αυτοκράτορα ( 黄帝内经) (Huáng Dì Nèi Jīng) και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η εκπαίδευση των σύγχρονων και όχι μόνο Κινέζων πάνω στην ιατρική.
Αυτό σημαίνει ότι η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι μία ζωντανή τέχνη και επιστήμη την οποία οι περισσότεροι Κινέζοι προτιμούν για να θεραπεύονται αλλά και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως την ενστερνίζονται λόγω των θετικών αποτελεσμάτων της.
Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι ένα πλήρες, ολοκληρωμένο ιατρικό σύστημα στην Ελλάδα, όπου πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυτή για να αντιμετωπίσουν σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.
Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική βλέπει όλες τις λειτουργίες του ατόμου, σωματικές και ψυχικές, συνδεδεμένες με το περιβάλλον του, ως ένα ενιαίο και αλληλένδετο σύνολο. Δεν απομονώνει συγκεκριμένα συμπτώματα ή εκδηλώσεις, αλλά επιδιώκει να τα δει ως μέρος της συνολικής εικόνας – ανισορροπίας, το λεγόμενο σύνδρομο της δυτικής ιατρικής.
οπως λεει και ο Δασκαλος μου
Στην ουσία δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς!
Ένας σωστός θεραπευτής που εφαρμόζει την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική παρατηρεί τις ανισορροπίες της ροής της ενέργειας “Τσι” 气 (Qì) και των δυσλειτουργιών του οργανισμού του κάθε ανθρώπου, πριν εκείνες εκδηλωθούν σε ασθένεια ή ακόμα και όταν εκδηλωθούν.
Σκοπός είναι μέσω της παρατήρησης και του βελονισμού να διορθώνεται η διαταραχή σε κάθε οργανισμό και να έρχεται στην ομοιόσταση του, στην αρχική του κατάσταση, πριν παγιωθεί η αρρώστια.
Έτσι, η εφαρμογή της είναι σημαντικότατη και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας.
Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, τα διάφορα σημεία του σώματος σχηματίζουν ένα δίκτυο καναλιών, όπου ρέει η ενέργεια “Τσι” 气 (Qì).
Τα κανάλια αυτά ονομάζονται μεσημβρινοί και συνδέουν το κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα λειτουργιών.
Κατατάσσονται σε δύο αντίθετα και συγχρόνως αλληλεξαρτώμενα μέρη, γνωστά ως Yin – Yang.
Η υγεία μας οφείλεται στην ισορροπία των δύο αυτών δυνάμεων.
Όταν χάνεται αυτή η ισορροπία, το Qi των μεσημβρινών οδηγείται σε κατάσταση Υπερβολής ή Ανεπάρκειας.
Αυτή ακριβώς τη δυσαρμονία βιώνουμε σαν ενόχληση, δυσφορία, πόνο ή ασθένεια.
Οι μέθοδοι διάγνωσης στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι η επισκόπηση, δηλαδή η παρατήρηση του ασθενή, η επίκρουση, η ακρόαση, η όσφρηση, η κίνηση και η ψηλάφηση για τις οποίες καλείται ο θεραπευτής να εφαρμόσει για την κλινική εξέταση τους ασθενή.
Στην Ελλάδα, η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική ξεκινάει από τη δεκαετία του 1970 όπου ο Γιάγκος Καράβης ίδρυσε το 1973 το πρώτο κέντρο Έρευνας και Εφαρμογής Βελονισμού Ελλάδος.
Το 1973 δημοσίευσε τη πρώτη πραγματεία με τίτλο “Ο Βελονισμός στο πλαίσιο της όλης ιατρικής” και ίδρυσε το 1975 επιστημονικό σωματείο με την επωνυμία “Ελληνική Εταιρεία Βελονοθεραπείας” (Αρ. Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών Αρ.: 1149/21 – 4 – 75) με σκοπό την επιστημονική διάδοση της θεραπευτικής του βελονισμού στον ιατρικό κόσμο.
Σκοπός του παραπάνω σωματείου ήταν η διάδοση της θεραπευτικής του βελονισμού στον ιατρικό κόσμο.
ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως φύλου.